Úvod » Umenie » Ľudové vinohradnícke stavby a lisy (Ema Kahounová)


        

Ľudové vinohradnícke stavby a lisy (Ema Kahounová)

akcia

Predané

 

Transparentná história cien
Číslo produktu: 06122
Vydavateľ: SAV
Rok vydania: 1969
Edícia: Klenotnica slovenskej ľudovej kultúry
Cena:
33,75 €

Viac o knihe

Vinohradníctvo patrí na Slovensku k najstarším špecializovaným odvetviam pôdohospodárstva. Po stáročia svojej existencie podliehalo zložitému vývoju, pričom si vytvorilo bohaté tradície, pre ktoré je vďačným a príťažlivým objektom národopisného výskumu aj v súčasnosti. Zachytiť a osvetliť tieto tradície na konkrétnom a živom materiáli znamená objasniť dôležitý úsek slovenskej ľudovej kultúry a súčasne prispieť k prehĺbeniu znalostí slovenských kultúrnych dejín.

Ľudová kultúra sa na úseku vinohradníctva reprezentuje množstvom pozoruhodných prvkov a javov, ktoré dokazujú vysokú kultúrnu vyspelosť svojich tvorcov. Z ich množstva si autorka vybrala dva najzaujímavejšie: vinohradnícke stavby a lisy. Oba sleduje na recentnom materiáli zo všetkých vinohradníckych oblastí Slovenska.

Vinohradnícke stavby sú špecifických prejavom ľudového staviteľstva, v ktorom sa zachovali početné archaické konštrukčné prvby, osobitné riešenie vnútorných priestorov i povšimnutiahodný výtvarný prejav. Ak v minulosti boli tieto stavby dôležitým činiteľom v spoločenskom živote dediny, v súčasnosti ich reprezentačný význam ešte vzrastá vďaka rozširujúcemu sa tuzemskému a cudzineckému ruchu.

Tradičné lisy na hrozno sú zas dokladom nielen pretrvávania starobylých foriem pracovných nástrojov a rozvinutých vzťahov na našom území, ale aj technickej zručnosti ľudových výrobcov.

Oba sledované javy sú vo svojom vývoji značne zložitým problémom; v slovenskej odbornej literatúre sa na žiadúcej vedeckej úrovni riešia po prvý raz. Práca prináša mnoho nového a doteraz neznámeho i nepublikovaného materálu a údajov. Autorka problematiku vinohradníckych stavieb a lisov spracúva s rozhľadom, pričom svoje tvrdenia dokladá primeranou porovnávacou aparatúrou. Práca je prínosom k vedeckému národopisnému výskumu i k prehĺbeniu poznatkov o slovenskej ľudovej kultúre.

Edícia: Klenotnica slovenskej ľudovej kultúry

Počet strán: 118
Jazyk: slovenský
Väzba: pevná s prebalom
Stav prebalu: 2/5
Stav dosiek: 5/5
Stav knižného bloku: 5/5

ZmE1Mj